Onze dochter (als ik dit schrijf 10 weken oud) krijgt borstvoeding. Bewust voor gekozen en dit gaat ook lekker z’n gangetje. Ik zou het iedereen aanraden op zijn minst te proberen. Het is heerlijk om zo’n bijzondere band op te bouwen met je kindje. Het enige nadeel is, dat de baby voorkeur kan krijgen voor de borst, en dus de fles weigert. Zo ook bij onze Nora.
Voor ons begint nu de zoektocht... wat werkt wel en wat werkt niet? Uiteindelijk moet ze toch uit de fles gaan drinken, omdat ik bijna weer ga werken. Zie ook mijn blog over de verschillende merken naast elkaar "op zoek naar de juiste fles". 
Mijn beroep is logopedist. Ik heb dus kennis van de eet- en drinkgewoonten bij baby’s. Kennis kan soms anders zijn dan de praktijk. Dit herkennen jullie vast wel. Het ene advies werkt wel bij het ene kind, maar niet bij het andere kind.
Tussen de 4-6 weken is het verstandig om te oefenen met drinken uit de fles (wanneer je borstvoeding geeft), zodat je kleintje kan wennen aan o.a. de structuur van de speen. Het zuigen gebeurt dan nog reflexmatig. Helaas lukt dit bij Nora niet zo lekker. Ze heeft last van krampjes en raakt hierdoor extra gefrustreerd als de speen van de fles in haar mond komt. Het zuigreflex ontstaat dan ook niet. Ze gaat op de speen van de fles kauwen en duwt hem weg met de tong. Wij zijn met vijf weken begonnen met oefenen, maar al bij de eerste aanraking wilde ze hem echt niet. Ik heb twee oudere dochters, die wel direct uit de fles dronken.
Oefenen oefenen oefenen dus! En op zoek naar de juiste fles/houding/...?
Gelukkig wilde Difrax mij wel helpen door enkele speentjes op te sturen die wij konden proberen. Daarnaast heb ik alle adviezen die ik kon bedenken (die ik dan een ander zou geven) ook ingezet bij Nora.
Wat je zoal kan doen:
- De baby een beetje ‘in trans’ brengen/afleiden (als hij/zij lekker moe is) met een bewegend mobiel of beelden op de tv.
- Verschillende spenen proberen
- De melk iets warmer of juist kouder aanbieden
- De geur van mama rond de fles (bijvoorbeeld met een T-shirt) binden
- De fles aanbieden wanneer mama niet in de buurt is
- Eerst een pink of speen aanbieden en als het zuigen gestart is de fles aanbieden Ieder kindje is uniek. Iedere ontwikkeling verloopt dan ook anders. Zo was onze oudste dochter ook niet zo dol op de fles, onze middelste dochter was gelukkig heel makkelijk en Nora weigert momenteel…het is ons weliswaar 1x gelukt, dus we blijven oefenen! Als logopedist heb ik ook behoorlijk wat adviezen paraat en ik heb ook nog even bij een collega gepolst. Maar het mooie is, dat onze baby daar geen oren naar heeft. Weer een mooie bewustwording voor mijzelf: een advies hoeft niet bij iedereen hetzelfde uit te pakken! Hier nog wat mooie tips voor het geven van de fles bij flesweigeraars: -Voeden in zijlig (net als aan de borst) op schoot hoofdje bij de knieën en billetjes tegen jouw buik (hoek van 90 graden)
- Gebruik maken van de rootingreflex, dus speen aanbieden op de wang en dan de beweging van het hoofd en grote hap afwachten en dan direct aanbieden en hopen dat de baby de speen vasthoudt (ze drinken reflexmatig dus als de baby het zuigen eenmaal opstart heb je kans dat de baby doordrinkt)
- Een ander voedingsmoment proberen, wanneer de baby het meest hongerig is of wanneer de baby lekker moe is. Uiteindelijk hebben we onze zinnen gezet op de fles van Difrax. Logopedisten hebben meegewerkt aan het ontwerp van de fles. Geschikt voor baby’s met krampjes, door het anti-colic ventiel op de bodem.
De fles heeft een S-vorm. Hierdoor is de fles gemakkelijk vast te houden en de melk vloeit gemakkelijk naar beneden. Difrax heeft verschillende soorten spenen. De “Natural speen” zit er standaard bij. Deze speen is best smal in vergelijking met andere spenen. De speen voelt ook lekker zacht en is niet zo lang. Ik vond hem redelijk dicht in de buurt komen van een tepel. Erg belangrijk voor de baby’s die borstvoeding krijgen en gewend zijn aan de structuur van de tepel. Mocht je nou een wat bredere tepel hebben of de baby neemt een “grote hap” voor hij/zij gaat drinken, bestaat er ook nog de “Wide speen”. Deze speen is dus wat breder dan de Natural.
Difrax heeft ook een speen ontworpen voor de baby’s die snel drinken of zich verslikken (die baby’s drinken vaak heel onrustig). Dit is de “Dental speen”. Deze speen heeft een andere vorm dan de gewone speen. De speen is in het midden wat platter. Op de site van Difrax staat: “de flessenspeen heeft een plat mondstuk met een gaatje aan de bovenkant. Hierdoor verspreidt de melkvoeding beter in de mond voordat deze doorgeslikt wordt. Dit voorkomt verslikken en maakt doseren van de voeding makkelijker voor de baby.”
Als een baby zuigt, dan wordt de tepel tegen het gehemelte aan gedrukt. Dit platte mondstuk van de Dental speen lijkt dus ook op de tepel wanneer de baby hier op zuigt.
Difrax heeft er zichtbaar goed over nagedacht. De flessen hebben ook nog eens een mooi design. Er zijn verschillende kleuren te koop en de flessen zijn er in verschillend materiaal. Zo is er namelijk ook een glazen babyfles of een handgreepfles die je kleintje uiteindelijk zelfstandig makkelijker kan vasthouden.

Oftewel, genoeg opties om te proberen! Helaas weigert onze dochter direct als wij met een fles aan komen lopen. Ze is nog maar 10 weken, maar nu al heel slim. Niets gaat boven de borst van mama. Ook al zit er moedermelk in de fles. De komende periode blijven wij oefenen, maar het kan ook zo maar zijn dat ze het echt niet gaat accepteren. Gelukkig zijn er dan nog andere opties, zoals heen en weer rijden van werk naar de opvang of uiteindelijk met een lepeltje voeden.
Gelukkig vindt mama het helemaal niet erg om op verzoek te voeden en hebben wij alles over voor die mooie glimlach van Nora!

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}