Op zoek naar de juiste fles.

Ik heb verschillende merken benaderd om de juiste fles voor Nora te vinden. Welke fles zou zij prettig vinden? Moet het een fles zijn met een speen, die op de borst lijkt? Of juist niet? En zal er geen speen-borstverwarring ontstaan?

Ik zal jullie meenemen in mijn bevindingen. Mijn recensies zullen niet negatief zijn, aangezien ieder kind anders is en zij de ene fles misschien fijner vinden dan de ander. Wat ik wel weet, is dat er heel veel flessen op de markt zijn en dat je als ouder bijna het bos niet meer door de bomen ziet.

We begonnen met de flesjes van dr. Brown’s. Deze flessen hebben mijn andere dochters ook gebruikt en dit ging eigenlijk al vanaf het begin goed. De standaardfles, ook wel smalle halsfles genoemd, wordt makkelijk geaccepteerd -ook door pasgeborenen. Veel prelogopedisten gebruiken deze fles in het ziekenhuis bij pasgeboren baby’s. Nora vond de speen die op deze fles zat iets te lang. Ze kreeg hier kokhalsneigingen van en wist echt niet wat ze met de speen moest doen. Dr. Brown’s heeft ook een brede halsfles. Veel moeders die afwisselend borst- en flesvoeding geven, kiezen voor de brede halsfles. De speen lijkt iets meer op de borst dan de smalle fles. Nora leek deze fles ook iets meer te pakken, maar kauwde voornamelijk op de speen. De speen is niet heel lang. Het anti-koliek ventielsysteem van dr. Brown’s werkt in elk geval heel goed voor als je kleintje krampjes heeft!

Maar goed, Nora wilde deze fles dus echt niet. Misschien dat een andere fles de juiste zal zijn?

Gelukkig werden wij benaderd door Lansinoh. Een nog vrij onbekend merk in Nederland. Het merk komt uit België. Lansinoh is gespecialiseerd in borstvoeding. Je kan op hun website van alles lezen over borstvoeding en de juiste producten zoeken. Van een kolf tot zoogcompressen, van hulpmiddelen voor de tepels tot flesjes. Wij kregen flesjes opgestuurd om te proberen. De fles van Lansinoh heeft een hele bijzondere speen. Hij is lekker zacht en goed in te drukken. De speen voelt een beetje aan als een tepel, is niet te diep en kan goed meebewegen. Eigenlijk net als de borst. Het was een wonder! Nora nam deze fles vrijwel direct! Oh wat waren wij blij en opgelucht.. gelukkig zeg! Maar..helaas…voor korte duur. De volgende dag weigerde Nora ook deze fles. Wat een tante is het he? Maar we blijven proberen. Enkele weken later dronk ze toch ineens ook weer uit deze fles. Dus de kans is groot dat dit haar favoriete fles wordt, maar helaas drinkt ze er niet iedere dag uit. Wel een fles die ik snel zal aanraden, aangezien de speen echt dicht bij de borst komt.

Enfin, op naar de volgende fles!

We hebben de fles van MAM geprobeerd. Deze speen is ook heel apart. Een beetje plat aan de bovenkant. Wel grappig, aangezien baby’s de tepel bij het drinken ook een beetje “pletten” als het ware. MAM schrijft zelf: “de MAM Speen wordt gemakkelijk geaccepteerd door baby's dankzij zijn zachte SkinSoftTM siliconen oppervlak en zijn unieke platte vorm, die heel vertrouwd aanvoelt.”. De speen is inderdaad redelijk zacht. Het is een heel fijn, klein flesje om vast te houden en makkelijk schoon te maken. Ook deze fles werkt goed tegen krampjes, met een goed ventilatiesysteem. Helaas… Nora wilde ook deze speen niet in haar mond.

Inmiddels is Nora al ruim zeven weken oud. Het advies is om onder de 10 weken te beginnen met oefenen, aangezien het “automatische” zuigreflex dan nog aanwezig is. Na de 10 weken kan dit afnemen, waardoor ze meer gaan nadenken/spelen met de speen. Nora zoog niet als vanzelf. Haar zuigreflex leek al een beetje te verdwijnen. Er is niks mis mee gelukkig, want de borst weet ze maar al te goed te vinden. Een echte voorkeur heeft ze dus! Een slimme dame ook…want tja, wat is er nou fijner dan bij mama drinken?

Op naar het volgende merk! Ook de fles van Difrax hebben wij geprobeerd. Difrax heeft veel verschillende flessen, zo ook van glas. Er is ook een ruime keuze aan spenen, voor bijvoorbeeld onrustige kinderen. Het Anti-colic ventiel voorkomt vacuüm zuigen en zorgt voor een constante doorstroom van de flesvoeding. De S-vorm voelt, zoals Difrax al aangeeft, fijn in de hand.

De gewone speen die erbij hoort is, net als die van Lansinoh, lekker zacht van structuur. De speen is ook niet zo lang en vrij smal. Hij komt aardig in de buurt van een  tepel. De designs van Difrax zijn ook zo leuk!

Helaas…ook deze fles vindt Nora niet zo fijn als de borst. Ach, wie geeft haar ongelijk? Warme melk wanneer je maar wil.. wie wil dat nou niet ?

Als ik naar alle flessen op een rij kijk, weet ik niet welke nou “het beste” zou zijn. Wel vind ik persoonlijk de speen van de Difrax en Lansinoh het meest op de tepel lijken. Ook zou ik, wanneer je borstvoeding geeft en op zoek bent naar de juiste fles, kijken naar de breedte van je eigen tepel en hoe lang ze zijn. Vervolgens vergelijken en op zoek gaan naar de speen die hier het dichts bij in de buurt komt.

Wij oefenen nog even door! Wie weet pakt ze ineens toch de fles. En welke dit zal zijn? Geen idee! Maar als ze het door heeft, zal ik het zeker even delen. Wat in elk geval niet werkt, is de fles geven wanneer ze huilt. Dan weigert ze al helemaal.

Iedere dag oefenen we even. Op zoek naar het moment dat ze een reflex van aanhappen (tepelzoekreflex) laat zien. Speen erin en kijken wat ze doet. Soms is dit kauwen, sabbelen of zuigen. Maar als ze eenmaal zuigt, pakt ze hem ook door.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}