Hoe vaak poetsen jullie je tanden?  Volgens een gezondkindergebit.nl zou dit twee keer per dag moeten. Ik vind dit ook wel normaal. Zo blijft je gebit mooi schoon en een frisse adem is ook niet al te onbelangrijk. (bron: gezondkindergebit) Dit stond er op de site vermeld:

  • Poets 2 keer per dag vanaf de leeftijd van 2 jaar: 's ochtends en 's avonds.
  • Blijf in ieder geval tot de leeftijd van 10 jaar als ouder 1 keer per dag napoetsen.

Naast een goede mondhygiëne biedt het tandenpoetsen ook andere mooie doeleinden voor de kinderen.

 - het tandenpoetsen zorgt ervoor dat er lichte druk wordt gegeven in de mond, aan het gebit, het tandvlees, de tong en de wangzakken. Hierdoor worden de kinderen gestimuleerd om te slikken, wat het kwijlen kan beperken.

- het versterken van de mondmotoriek

- het stimuleren van het oogcontact, imitatie

- het stimuleren van de zelfredzaamheid

- het oefenen van de fijne motoriek tijdens het poetsen

Tips voor het tandenpoetsen

Probeer een kind een vaste volgorde van poetsen aan te leren. Een vaste volgorde van poetsen is belangrijk om er zeker van te zijn dat alle tanden en kiezen goed schoon worden. Door maar een beetje "in het wilde weg" te poetsen worden vaak hele stukken overgeslagen en in de praktijk zijn dit vaak dezelfde tanden en kiezen.

Een goede volgorde van poetsen is volgens de 3 B´s: Buitenkant, Binnenkant en Bovenop.

Poets bij kleine kinderen volgens de schrobmethode. Hierbij wordt met kleine horizontale bewegingen heen en weer gepoetst. Poets ook het tandvleesrandje mee. Achter de snijtanden aan de onder- en bovenkant kan de borstel even verticaal/rechtop geplaatst worden om er beter bij te kunnen.

Grotere kinderen (en volwassenen) kunnen volgens "Bass"-methode poetsen. Draai de borstel daarvoor 45 graden schuin richting het tandvlees en poets heen en weer. Voordeel van deze methode is dat het tandvleesrandje waar veel plak gaat zitten goed meegepoetst wordt. Op de groep zullen we de Bass-methode toepassen. Als dit in de thuissituaties motorisch nog wat lastig is voor het kind, pas dan de schrobmethode toe.

Niet vergeten: de tong poetsen!

Op de tong blijven veel bacteriën en viezigheid kleven. Dit kan een slechte adem geven. Door de tong na het tandenpoetsen even "mee te poetsen" kan dit voorkomen worden. Het is goed om dit ook kinderen aan te leren.

Mondhygiëne

Poets de tong zachtjes, eventueel met alleen de beweging van achter naar voren in de mond, om kokhalzen te voorkomen.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}