
Baby-/peutergebaren
De meeste kinderen spreken pas rond een jaar of anderhalf. De communicatie is dan echter allang begonnen. Het eerste contact is al snel gemaakt, wanneer het kindje oogcontact met je maakt. Daarna beginnen ze te lachen, te brabbelen en te imiteren. Nora is inmiddels 6 maanden en begint al lekker geluidjes te maken wanneer ze aan het spelen is. Brabbelen is een belangrijke fase voor de spraak-/taalontwikkeling.
Tussen 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld, zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren.
De uit Amerika afkomstige Joseph Garcia schreef een proefschrift over gebarentaal. Daarin concludeerde hij dat het gebruik van gebaren bij kinderen vanaf zes maanden oud (of eerder) als resultaat heeft dat een kind vanaf zijn achtste maand in staat is om door middel van gebaren te communiceren
Mijn oudste dochters heb ik destijds kleine gebaren aangeleerd die heel veel voor ze betekenden. Denk aan het gebaar voor eten, drinken of “nog meer”. Ook het gebaar voor “genoeg” werd hier veel ingezet wanneer ze genoeg gegeten hadden. Deze gebaren konden ze al maken, voordat ze het woord konden zeggen.
Wat zijn de voordelen van het inzetten van gebaren bij zulke jonge kinderen die gewoon goed horen?
Er zijn heel veel voordelen! Kinderen die nog niet (goed) kunnen praten, ook al horen ze misschien goed, kunnen gebaren inzetten der ondersteuning. Dus niet als vervanging voor de gesproken taal. Enkel andere voordelen zijn:
- je baby wordt beter begrepen en huilt minder omdat hij zonder woorden duidelijk kan maken wat zijn/haar wensen zijn
- Het taalverwervingsproces wordt vroeger in gang gezet. Door de gebaren beseffen kinderen op jongere leeftijd dat woorden of gebaren gekoppeld zijn aan acties en voorwerpen. Ook leren zij al dat hetzelfde teken in verschillende situaties kan worden gebruikt (bijv. “meer”, als je meer wil eten of “beer” is niet alleen knuffelbeer, maar ook een beer in de dierentuin of in een boek).
- Peuters kunnen negatief gedrag vertonen omdat hun woordenschat hen nog niet in staat stelt om zichzelf duidelijk te maken. Kinderen die gebaren kunnen inzetten, kunnen hier op dit soort momenten op terugvallen. Dit voorkomt veel frustraties bij zowel ouder als kind.
- baby’s geven vaak meer aan dan alleen hun basisbehoeften. Babygebaren helpt ze om te vertellen waar ze geïnteresseerd in zijn.
- babygebaren versterkt het zelfvertrouwen van kinderen. Ze kunnen dmv gebaren zelf iets vertellen. Dit betekent dat zij sneller het initiatief tijdens een gesprek kunnen nemen en niet hoeven af te wachten tot ze iets gevraagd wordt.
- babygebaren versterkt de onderlinge communicatie: kinderen kunnen beter vertellen wat ze willen, zien of nodig hebben. Ouders begrijpen hierdoor hun kind beter en ouders krijgen een beter inzicht in de gedachten en gevoelens van hun kind.
- Je kind is in staat om met dove/slechthorende kinderen te communiceren
- en het is gewoon heel leuk en gezellig om zo jong al met je kind te kunnen communiceren. Een grote glimlach wanneer ze begrepen worden is natuurlijk super fijn.
Kijk eens op https://logopret.nl/baby-peutergebaren/ voor een online workshop! Dan kan ook jij het leren!
