De Kidzplanner

Herkennen jullie dat? Dat je kind zooo boos kan worden om iets, dat in jouw ogen helemaal niet nodig is?  Lees dan vooral even verder...

 

Zowel op mijn werk als thuis merk ik dat kinderen heel veel baat hebben bij structuur. Duidelijkheid. Veelgestelde vragen zijn: wat gaan we vandaag doen? Wat gaan we vandaag eten?

Toen mijn oudste dochter naar school mocht, maakte ik al snel een weekplanner. Sowieso om de dagen van de week te leren, maar ook voor de duidelijkheid van de schooldagen, BSO dagen en vrije dagen. Iedere dag werd/wordt er even op gekeken. Ik zou dit iedereen aanraden, want het zorgt voor veel rust en voor veel minder "onnodige" vragen (wat voor dag is het vandaag?).

 

 

Maar dan die emoties... zodra onze oudste dochter naar school mocht, kwamen er ineens ook heel veel emoties bij. Boos, blij, moe, verdrietig, enthousiast, geschrokken, teleurgesteld en nog veel meer. We moesten wennen aan het nieuwe ritme. Ons meisje was in het begin vaak moe. Maar, op een gegeven moment kwamen we in een ritme en kreeg onze dochter meer energie. School was niet meer zo nieuw en spannend. Toch bleven de emoties intenser aanwezig dan vóór de kleutertijd. Boos worden om het minste of geringste. Ruzie zoeken. Ineens weer heel blij en door het dolle heen. Poeh!

Maar hoe ga je hier nou mee om? Straf je? Negeer je? 

Toen kwam bij mij de Kidzplanner in beeld. Geen gewone dagplanner, maar één waarbij wij de emoties inzetten. En uitgebreid bespreken met ons kind. Want niets is belangrijker dan de emoties (h)erkennen en er iets mee doen. Want juist dan leert je kind omgaan met zijn/haar/andermans emoties. En dat is belangrijk. Belangrijk voor nu, maar ook voor later. 

De Kidzplanner is een dagplanner ondersteund met pictogrammen. Het is geen gewone dagplanner, maar een instrument om gedurende de dag in te zetten ter bevordering van de taal- en sociaal emotionele ontwikkeling. De Kizplanner bevat momenteel 66 verschillende pictogrammen met activiteiten. De visuele ondersteuning zorgt ervoor dat een kind direct ziet wat er van hem/haar verwacht wordt. Hoe ziet je ochtend eruit? De middag? De avond? In welke volgorde? Zo komt een kind niet voor verrassingen te staan. Het zorgt voor duidelijkheid, structuur en voorspelbaarheid. Doordat een kind weet wat de volgende stap is, wordt hij/zij gestimuleerd om zelfredzaam en zelfstandig te zijn.  
Er is gekozen voor vijf activiteiten per keer, zodat het nog goed overzichtelijk blijft. 

De Kidzpanner kan je iedere dag inzetten. Je kan er ook voor kiezen hem in te zetten tijdens bijzondere dagen, zoals in de weekenden of tijdens vakanties. Dan ziet een dagindeling er vaak net iets anders uit. 

De dag kan in grote lijnen worden uitgestippeld, bijvoorbeeld: eerst ontbijten, dan spelen, daarna fruit eten, naar buiten en dan slapen. Wanneer een activiteit nog in stapjes moet worden weergegeven, omdat dit makkelijker is voor een kind, kan dit ook. Bijvoorbeeld het avondritueel: eerst plassen, dan handen wassen, pyjama aandoen, daarna tandenpoetsen en naar bed.  

De Kizplanner kan je ook inzetten om taakjes te verdelen, zoals het opruimen van speelgoed of helpen met schoonmaken. Doordat het duidelijk is wat er van een kind verwacht wordt, zal de zelfredzaamheid gestimuleerd worden. Kinderen zijn vaak heel trots wanneer ze mogen helpen en iets “helemaal zelf” kunnen doen.   

Hoe zet je de emoties in? 

Om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen te ondersteunen is er gekozen voor emotieplaatjes die bij de pictogrammen geplaatst kunnen worden. Op een speelse manier leren kinderen gevoelens (h)erkennen, begrijpen en uiten. Het beheersen van de basisgevoelens geeft jonge kinderen een eerste houvast tot een rijk emotioneel leven. Elke activiteit wordt immers met een innerlijk gevoel uitgevoerd.   

Wanneer een activiteit is afgerond, of wanneer de activiteiten na een dagdeel worden besproken, kunnen de emotiekaartjes erbij worden gepakt. De Kidzplanner bevat vier emotiekaartjes, namelijk blij, boos, bang en verdrietig.  Uiteraard kan je ook kiezen voor andere woorden, zoals; nieuwsgierig, bedroefd, jaloers, opgewonden etc. Door andere emoties ook te benoemen, vergroot je onbewust de woordenschat van het kind.  

Bespreek met elkaar hoe de activiteit is geweest. Had je er zin in? Vond je het spannend? En hoe was het uiteindelijk? Was het gezellig of was je boos? Door de emoties te benoemen, leren kinderen hun eigen emoties herkennen. Hier kan je de volgende keer dan makkelijker op inspelen. 

Mocht je de emoties willen inzetten na iedere activiteit in plaats van na een dagdeel (wanneer vijf activiteiten worden besproken), omdat het kind moeite heeft met het uitvoeren van een activiteit, zou je deze stappen kunnen doornemen:  

  • Bewust worden van het gevoel van het kind; (waar kan het vandaan komen? Is er een oorzaak?) 
  • Luister, kijk en erken de gevoelens van het kind (bijv. “ik zie dat je boos/verdrietig bent...”) 
  • Breng de gevoelens onder woorden om het kind te erkennen en het kind iets te leren; (bijv. “jij bent boos, want…” )  
  • Zoek samen naar een oplossing en stel grenzen aan het gedrag. (“boos zijn mag…maar nu gaan we....” oplossing/begrenzing)  

Zo zorg je ervoor dat een kind zich gehoord voelt. De emoties mogen er best zijn. Maar bied een kind ook een oplossing of begrenzing. Dit zorgt voor meer rust en duidelijkheid, waardoor de emoties makkelijker begrepen en geuit kunnen worden.  

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}