...en wat nu?

Onze dochter krijgt borstvoeding. Bewust voor gekozen en dit gaat ook lekker z’n gangetje. Ik zou het iedereen aanraden op zijn minst te proberen. Het is heerlijk om zo’n bijzondere band op te bouwen met je kindje. Het enige nadeel is, dat de baby voorkeur kan krijgen voor de borst, en dus de fles weigert. Zo ook bij onze Nora.
Voor ons begint nu de zoektocht... wat werkt wel en wat werkt niet? Uiteindelijk moet ze toch uit de fles gaan drinken, omdat ik bijna weer ga werken

Tussen de 4-6 weken is het verstandig om te oefenen met drinken uit de fles (wanneer je bv geeft), zodat je kleintje kan wennen aan de speen. Het zuigen gebeurt dan nog reflexmatig. Helaas lukt dit bij Nora niet zo lekker. Ze heeft last van krampjes en raakt hierdoor extra gefrustreerd als de speen van de fles in haar mond komt. Het zuigreflex ontstaat dan ook niet. Ze gaat op de speen kauwen en duwt hem weg met de tong.
Oefenen oefenen oefenen dus! En op zoek naar de juiste fles/houding/...?

Zie hieronder enkele tips:

- De baby een beetje ‘in trans’ brengen/afleiden (als hij/zij lekker moe is) met een bewegend mobiel of beelden op de tv.
- Verschillende spenen proberen
- De melk iets warmer of juist kouder aanbieden
- De geur van mama rond de fles (bijvoorbeeld met een t-shirt) binden
- De fles aanbieden wanneer mama niet in de buurt is
- Eerst een pink of speen aanbieden en als het zuigen gestart is de fles aanbieden

Ieder kindje is uniek. Iedere ontwikkeling verloopt dan ook anders. Zo was onze oudste dochter ook niet zo dol op de fles, onze middelste dochter was gelukkig heel makkelijk en Nora weigert momenteel.. het is ons weliswaar 1x gelukt, dus we blijven oefenen! Als logopedist heb ik ook behoorlijk wat adviezen paraat en ik heb ook nog even bij een collega gepolst. Maar het mooie is, dat onze baby daar geen oren naar heeft. Weer een mooie bewustwording voor mijzelf: een advies hoeft niet bij iedereen hetzelfde uit te pakken!

Hier nog wat mooie tips voor het geven van de fles bij flesweigeraars:

-Voeden in zijlig (net als aan de borst) op schoot hoofdje bij de knieën en billetjes tegen jouw buik (hoek van 90 graden)
- gebruik maken van de rootingreflex, dus speen aanbieden op de wang en dan de beweging van het hoofd en grote hap afwachten en dan direct aanbieden en hopen dat de baby de speen vasthoudt (ze drinken reflexmatig dus als de baby het zuigen eenmaal opstart heb je kans dat de baby doordrinkt)
- en misschien nog een ander voedingsmoment proberen, wanneer de baby het meest hongerig is of wanneer de baby lekker moe is.

Dit werkte bij ons dus niet 😉 Ik ben erg benieuwd welk advies bij onze Nora zal werken. Nogmaals, ieder kindje is uniek! Heb jij nog de gouden tip?

 

Uiteindelijk heeft Nora 2 keer uit de fles van @Lansinoh gedronken, een merk uit Belgie. Helaas pakt ze ook deze fles niet altijd..tja, dan zal mama toch heen en weer moeten rijden op werkdagen!

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}